Рехабилитация

 

ДМСГД и ДЦДУ винаги са предоставяли едни от най-добрите и квалифицирани рехабилитационни практики в региона. Специализирани сме в работата с бебета и малки деца до 3г. възраст. Станали сме свидетели и участници в различните съдби на децата и техните семейства. Усещаме всеки ден  болката и тревогата на майките и бащите, които водят при нас най-милото за тях- децата, с надежда за помощ. По наши статистики, от услугите на рехабилитаторите са се възползвали десетки малки пациенти, над 50 от които само през последните години.

Услугата е почасова. Тя се предоставя за деца с доказани дефицити във физическото развитие, двигателни дефицити, родови травми и др. Наши пациенти са най-често недоносени деца/с висок риск от ДЦП/, преждевременно родени, деца с различни синдроми. Рехабилитаторите са тези, които след консултите с невролог, физиотерапевт и т.н., започват истинската и упорита работа с малчуганите, за да им помогнат по-скоро да наваксат изоставането в развитието си. Първата задача е да спечелят доверието на децата, да ги предразположат, да ги накарат да се чувстват спокойни, за да са спокойни е техните родители. Малките пациенти също участват в процеса, според своите възможности, рехабилитацията се превръща  в нещо забавно и увлекателно. Имаме разнообразие от пособия, уреди, помагала, който подпомагат работа на специалистите. Работата с родителите също влиза в задълженията  ни, защото доказано добър е работният екип,, който се формира в полза на децата. Добрите резултати от работата не закъсняват, а тревогите остават назад, в миналото.

Нашите специалисти изцяло се съобразяват с индивидуалните особености на всяко дете, прилагат традиционни методи, като Бобат и Войта за деца с ДЦП, иновативни и авторски подходи, но най-вече работят с всеотдайност и любов.

Ето и техните съвети, отправени към всички родители на бебета и малки деца:

Наблюдавайте внимателно децата си! Ако нещо в тяхното развитие ви притеснява- не се срамувайте да потърсите помощ!

А именно /за съответната възраст/:

  • бебето/детето не задържа главата изправена
  • има “стегнати” горни и долни крайници
  • трудно разтваря крачетата
  • не посяга и не хваща предмети, не проявява интерес
  • не се обръща гръб/корем и обратно, не е достатъчно подвижно
  • не седи седнало
  • няма опора на долни крайници

Навреме откритият  и консултиран проблем при детето и правилно започнатата корективна работа обещават почти напълно коригиране на дефицитите. Ние сме на ваше разположение!

В екипа работят:

доктор Нели Велева-физиотерапия

Рехабилитатори:

Кръстинка Цонева

Калинка Рашкова

Павел Начев